Food festival v molekulách, sladkostech, švábech, i v grilování

titulka JIČÍN – Druhý Food festival v Jičíně nabídl dobré chutnání s hudbou, se sluncem i s přeprškami, posezení a „debužírování“ na dekách, trávě, lavičkách i lehátkách, chutě a vůně tradiční, ojedinělé, delikátní  i šokující,   rozverné cachtání v  zámeckém bazénu v jičínském parku, ale také fronty na lákavé pokrmy. dvojka    „Je to skvělé, máme téměř vyprodáno a návštěvníci vypadají velmi spokojeně, je tu příjemná atmosféra,“ hlásí  část stánkařů po 14 hodině.  „Byly jsme součástí food areálu, ale na kafe  jsme si radši došli na náměstí. Vadila nám příliš hlučná hudba, která se nelinula jen z jednoho místa. Brněly nás uši, potřebovali jsem pauzu,“ svěřuje se obsluha jednoho ze stánků.

jednicka „Foot festival vítáme. Okusíme to,  co  běžně nemůžeme, poznáváme nabídku restaurací a výrobců potravin z Jičínska, Českého ráje,  i z okolí. Naše děti tady mají o zábavu postaráno, užíváme si to,“ svěřuje se rodina z Nové Paky.  „Skvělá příležitost ochutnat i netradiční pokrmy, navíc v pěkném prostředí  s možností  udělat si obrázek o  současné gastronomii. Ochutnali jsme i moučné červy a cvrčky. Na švába jsme si ale netroufli. Jinak jsme byli spokojeni,“  komentuje návštěvu stánku „Brouk na talíři“ maminka s rodinou z Liberecka  a vzkazuje pořadatelům, že hudební decibely zážitek z jídla neumocňují. „Co nás zaujalo? Barmanská show z novopacké střední školy, zákusky od Mlsné  číči z  Mladoboleslavska, pralinky, i nabídka jičínského Vegeethousu,“ svěřuje se  mladý pár  z Košťálova. „Odkud přichází ta hudba? Z parku? A co se tam děje? Food festival? To je Festival Nohy?“ dedukuje návštěvnice Jičína na Valdštejnově náměstí.   „Vyšlo nám počasí, výrazně přibylo návštěvníků, jsme spokojeni s účastí  a věříme, že i příští rok budeme pokračovat. A děkujeme městu Jičín za vstřícnost,“ říká za pořadatele Petr Knápek.

„V jídle mám rád zlatou střední cestu…“

Kromě loutkové pohádky nebo  představení Na Stojáka opanovalo pódium v zámeckém master parku  grilování s Romanem Kotlářem z Kopidlna, vítězem soutěže MasterChef  2015 . Pro mikrofon DZ mj. přiznal, že molekulární kuchyně, která byla na jičínském Food festivalu také zastoupena,  jde mimo něj.  Je pro přirozenost a do té se mu  tato  specifická kuchyně nevejde. K  talíři  s hmyzem připomínky nemá. „Kladu si však otázku, proč ve světě, kdy můžu jíst třeba ovoce a zeleninu, mám jíst hmyz. Pokud bych byl v situaci, kdy by nebylo zbytí, tak proč ne?“ Vyloženě grilovací typ  Roman  není. „Když se sejdeme s rodinou, tak jsme většinou uvnitř, rozděláme si třeba víno, ale grilu jsme úplně nepodlehli,“ přiznává R. Kotlář, který na  pódiu v zámecké zahradě griloval kuřecí maso.

Co si myslíte o  Food festivalu v Jičíně?   

Loňský ročník mě zcela míjel, nevěděl jsem o něm. Teď tady stojím na nejvyšším místě spodního parteru jičínského parku na pódiu  a moc se mi líbí, jak tady lidi spojuje jídlo a že  já  k tomu mohu svojí troškou přispět. Doufám, že dnes potvrdím, že něco zvládám.

Co tedy před zraky veřejnosti připravíte ?

Budu vařit kuře s parmazánem a rajčatovo-paprikovým salátem. Mám tady za sebou na pódiu dva kluky, Erika a Mácu. Seznámil jsme se  s nimi  na trávníku před pódiem. Zeptal jsem se jich, jestli mají rádi vaření a zda si se mnou chtějí zavařit… Řekli, že jo, tak doufám, že si vzájemně „nezavaříme“,  ale  pomůžeme.

Co nejraději vaříte, co máte rád vy ?

Poslední dobou mám největší radost z toho, když dokážu uvařit bez masa a  moje tělo to dokáže vydržet, protože chuť masa je pro mě velmi přitažlivá a nechci jí úplně podléhat. A pokud  jde  o chuť a o požitek, tak to je právě chuť masa.

Co byste doporučil pro naši zdravou stravu ?

Jakkoliv nemám rád zlatou střední cestu, tak co se týká stravování tady a teď, upřednostňuji rovnováhu a vyváženost.

Kde teď působíte?

Stále u nás, na Základní škole v Rožďalovicích jako učitel tělesné výchovy. Pokud jde o  vyústění soutěže MasterChef,  tak rád kývám na možnost být součástí festivalů nebo galavečeří a podobných událostí, protože to mě moc baví. Ale  že bych se z amatéra chtěl stát profesionálem? Zatím to tak nevidím.

(vaw)

1 komentář u „Food festival v molekulách, sladkostech, švábech, i v grilování

  1. Jaroslav Krejcar

    Veni, Vidi, non intellexi, což je asi o prioritách 🙂 ale akce to byla jistě velmi úspěšná …. a tak to má být

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *