HOŘICE – Tradiční celostátní degustaci jablek v Domě kultury Koruna v Hořicích připravuje vždy na začátku roku Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy. Sál i přilehlé prostory opanují specifické vůně, které degustátoři kromě jiného doplní i chutěmi. Tyto vjemy však ještě zprostředkovat nedokážeme: představu o atmosféře vám proto dokreslíme reportážním zvukem, rozhovory a také snímky. Při vstupu do hořické kulturní budovy nás dnes dopoledne zaskočilo ticho. I ti, kteří v zázemí porcovali další vzorky jablek, si mezi sebou jen šeptali. Posuzování totiž vyžaduje klid: (reportážní zvuk)
Kolik vzorků degustátoři posuzují a co konkrétně hodnotí, na to odpověděl František Paprštein, vedoucí oddělení genofondů Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Nejprve jsme si ale spolu pochutnali na jablku: (zvuk)
Výsledky celostátní degustace jablek v Hořicích se od Františka Papršteina dozvíte v Dobrých zprávách zítra nebo pozítří. Chystáme pro vás také aktuální informace k výstavbě nového ovocnářského institutu v Holovousích a rozhovor s Barborou Šmídovou. Patří k třiceti novým zaměstnancům, které v souvislosti s projektem výstavby nového institutu výzkumný ústav přijal.
(vaw)