JIČÍN – K souboru akcí „Otevíráme Jičín“ patřil o víkendu netrpělivě očekávaný první ročník gastronomického Food festivalu s ochutnávkami dobrot z restaurací Jičínska, farmářských výrobků z Českého ráje, nápojů ovocných, vinných či chmelových. Ze sobotního menu, které překypovalo chutěmi a vůněmi (a to i orientálními nebo italskými) jen tak pro orientaci vybíráme: Filátko z candáta, Šneci po burgundsku, Minestrone Rustico, Kachní škvarky se sádlem či Krkonošské kyselo, Pstruh Labe, Houbový quiche s bylinkovým pestem, Ovocný cheescake, Dušené vepřové ragú s bramborovými noky, Smažená vanilková zmrzlina v lupínkách s karamelovou polevou, Staročeské lívance s jahodovým couly nebo borůvkami, Šašlik mangal, Turecký chléb plněný ovčím sýrem, mletým masem a vejcem se salátem a omáčkou, Jahodová marmeláda s růžovým pepřem a domácí palačinky, Sekaný sejrový tkaničky, mošt Lažanský rubín, cibulády s chilli, sudová i lahvová vína, Májový speciál, regionální pivní moky i prostě a znamenitě nakládané okurky od tchyně… Je to ovšem jen skromný výběr z množství nápojů a pokrmů, které Food festival naservíroval. Fotoúryvek ze sobotního hodování pořídil Štěpán Peroutka: