ČESKÝ RÁJ – Sdružení Český ráj certifikuje už třináctým rokem výrobky z regionu podle kritérii, která zohledňují hlavně původ výrobku v regionu, originalitu, ekologickou šetrnost a podíl ruční práce. Z podzimního kola certifikace regionálních výrobků Českého ráje vzešli další držitelé značky. O její udělení se tentokrát ucházeli pěstitelé zeleniny a květin, pekaři, výrobce kozích sýrů, pěstitelé jablek, a také pěstitelé a šlechtitelé růží. Jsou to:
Šárka Bredlerová z Malé Skály má už léta značku Regionální produkt Český ráj na svých přírodních mýdlech. Nedávno se pustila také do výroby čerstvých kozích sýrů pod značku Kozy v ráji. Jsou dostupné v jejím bezobalovém obchůdku (Malá Skála, čp. 214), sýry dodává také do bister nebo kaváren.
Manželé Vondráčkovi z Pekárny Sychrov (Mnichovo Hradiště) pečou kvalitní chleby, slané a sladké pečivo i cukrářské dobroty. V Mnichově Hradišti prodávají na farmářských trzích, dodávají do kaváren a bister a teď otevírají svou kamennou prodejnu na náměstí v Mnichově Hradišti.
Zahrady Psinice u Libáně jsou chloubou Josefa Noska a Ondřeje Kotoučka. Pěstují mnoho druhů rajčat, dýně, papriky, cukety a bylinky. Chovají ovce, slepice a včely. Pořádají vlastní prodejní jarmarky s účastí dalších šikovných pěstitelů a výrobců.
V rodině Pelcových v Markvarticích na Sobotecku se mnoho let pěstují a šlechtí růžové keře. Rostliny tu začínají pěstovat z malého pupenu, který vyrůstá z kořene šípku. Mladé rostlinky pak pravidelně zaštipují, tím podpoří jejich rozvětvování a rostlinka vytvoří dobře stavěný a bohatý keřík.
Manželé Laššovi vlastní ve Střížovicích u Pěnčína jabloňový sad, který se pyšní certifikátem pro bio pěstitele. Z vypěstovaných jablek vyrábějí lahodný bio mošt.
Při certifikaci byl také rozšířen už dříve certifikovaný sortiment Statku u Macháčků z Huntířova, a to o čerstvě mletou špaldovou, žitnou a pšeničnou mouku.
Také certifikovaný sortiment Dobrot z ráje paní Martiny Papežíkové z Mašova byl rozšířen, a to o „Vomáčky“, „Sušené houby“ a „Pečené čaje“.
(red)
