Poslední měsíce roku 1916 byly chmurné. Stále se projevoval nedostatek veškerého zboží, další ročníky mužů – živitelů – byly povolány na frontu. Nasytit rodinu bylo zvláště pro městské obyvatelstvo čím dál obtížnější, přísná opatření byla nařízena i v hostincích.
Bezmasé a beztukové dny v hostincích
Přísné předpisy omezující používání masa a tuků při přípravě jídel v hostincích ve stanovených dnech byly vydány na základě výnosů ministerstva a místodržitelství a dodržování uvedených opatření bylo přísně kontrolováno. V pondělí, ve středu a v pátek se nesmělo podávat žádné maso – pečené, vařené, dušené sekané, masné konzervy, šunka, uzeniny, ani jídla z vnitřností (dršťky, játra, ledvinky). Dovoleno bylo podávat ryby, jelita, jaternice, krev, neprorostlou slaninu a masný odvar (polévku). Ve středu bylo možno navíc podávat skopové maso. V ostatních dnech se směly připravovat pokrmy pouze z dvojího druhu masa připravené na sádle, másle či loji. Povoleny byly ještě ryby, pokud nebyly připraveny na tuku. Jeden host mohl obdržet pouze jedno masité jídlo (11-15 dkg masa) a jeden moučník (vyjma pečiva z bramborové mouky). V sobotu bylo zakázáno používat jakýkoli tuk při přípravě kteréhokoli jídla. Naprosto byly zakázány pokrmy smažené, majonézové omáčky a tukové moučníky. Dále bylo zakázáno podávat chléb namazaný máslem, brambory upravené na tuku (včetně maštěných) a přidávat máslo ve zvláštní nádobě k rybě nebo švestkovým knedlíkům. Výjimku tvořil pouze hrách se škvarky.
Z Jičínských novin z 22. 10. 1916 vybrala Jiřina Holá
