Minulost se vrací aneb se se dělo před sto lety

grafika-a-kresba-vanoce-1915-300x469 JIČÍNSKO – Před sto lety prožívali naši předkové již druhé válečné vánoce. Nejen na frontách, ale i v zázemí se již začínal citelně projevovat nedostatek potravin i věcí každodenní potřeby.

Pražské nakladatelství Emil Šolc vydalo Úspornou válečnou kuchařku známé autorky Anuše Kejřové, která doporučovala různé úsporné recepty. V předmluvě této kuchařky se uvádí: „V nynější kruté válečné době trpí ponejvíce hospodyně. Ceny veškerých potravin úžasně stouply, takže jest to věru velkým uměním, dobrými a sytými pokrmy rodinu zaopatřiti.“ Dále jsou hospodyňky nabádány k šetrnosti: „Košťály od květáku, kapusty, zelí,… nezahazujeme, nýbrž rozkrájíme a přidáme vařit mezi ostatní zeleninu k masu. Cibuli zbylou na cedníku od dušených mas nevyhazujeme, ale přidáme k polévce. Také zbytky omáček z talířů setřeme chlebem do hrnečku a přidáme do bramborové či zeleninové polévky. Vzpomeňme sobě, jak mnohý vojín, jež nyní v bojích hladoví a strádá – možno, že by zbytky na talířích byly mu hostinou.“

Ale i v této neveselé době se v domácnostech peklo vánoční cukroví – například anýzové koláčky – připravované podle výše zmíněné kuchařky.

Anýzové koláčky

Na mísu dáme 2 žloutky a 9 dkg tlučeného cukru, třeme to až 15 minut, na to k tomu přidáme 8 dkg bramborové mouky, na špičku nože pečivového prášku, zamícháme a na bílé oplatky, které na plechu máme položeny, děláme malé hromádky a povrch je špetkou anýzu posypeme. Do žluta upečené pak rychle z plechu sejmeme.

Dámský odštěpný pomocný spolek Červeného kříže v Jičíně se zasloužil o uspořádání sen-zaloznika štědrovečerní nadílky 1 100 raněným a nemocným vojínům ošetřovaným ve vojenských nemocnicích v Jičíně. V Sokolovně zasedli ošetřovanci na Štědrý den ke společnému, vkusně upravenému stolu, v jehož čele ve světle svíček zářil bohatě ozdobený vánoční strom. U příboru každého vojína stál papírový košíček vyrobený dítkami z opatrovny. V každém košíčku byla čokoláda, krabička sirek a cigarety. Vojínům byl podán čaj s rumem, štědrovnice a jablkový závin. Dále byli podarováni ořechy a jablky.

Z Jičínských novin ze dne 16. ledna 2016  a z Úsporné válečné kuchařky vybrala  Jiřina Holá /Jičínské noviny 16.1.1916/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *