Rybáři v zimě nespí jako jejich „chovanci“, ale starají se o komorové rybníky. „Komorové“, protože jsou v nich jako v „komoře“ uloženy ryby k zimnímu hybernování. Bohužel, průběh počasí narušuje tyto starodávné a genetikou dané zvyklosti jednotlivých druhů ryb. Obvykle se sníží fungování metabolismu ryb na úplné minimum ( 1-2 nádechy za minutu a tomuto rytmu i odpovídající „ne-aktivita“ ). Díky tomu je ryba pomalá a snadno ji uloví různí predátoři: kormorán, volavka, norek americký, mývalovec kuní, vydra a jiní.
I kvůli predátorům tedy musí rybáři bdít a být neustále v pohybu okolo rybníků a takzvaně „Na stráži“, někdy i se zbraní v ruce, když jsou již dravci tak hladoví, že raději riskují život a nedají se odehnat třeba ani silvestrovskou petardou. Z tohoto pohledu je pro ryby i rybáře ideální „klasický“ průběh zimy v níž dochází ( zatím ještě ) k zamrznutí rybníků. To nejlépe brání ryby před jejich přeměnou na „krmení“ pro dravce, ale zase to klade jiné nároky.
Led se musí „otvírat“, aby docházelo k prosvětlování vody, a také proto, aby voda „dýchala“. Navíc se musí u rybářských zařízení ( výpustní mechanismy ) led sekat či řezat, aby svou silou tyto nepoškodil.
Protržená oka stále klasicky zašívají jehlou
Kromě těhto běžných“ úkolů venku v přírodě mají rybáři práci i další. Opravují si stroje a zařízení, pravidelné kontroly a revize musí absolvovat jejich elektrické přístroje a pomůcky ( např. ty, které jsou vidět na výlovech ), hasicí přístroje, auta. Spravují sítě: ručně jehlou zašívají protržená oka, aby jim při lovu neutíkaly ryby. Kromě těchto pravidelných prací mají v letošní zimě kvůli loňské červnové vodě postaráno i o další činnost: spravují povodní poškozený majetek.
Např. rybník Pilský měl poškozenou hráz, bezpečnostní přeliv a vypouštěcí zařízení, a tak se v závěru listopadu a v prosinci i rybářům docela hodilo, že bylo spíše teplo ( viz fotky).
Rybník Zámecký v Kopidlně byl Mrlinou též poškozen, ale ten byl i díky spolupráci města, Rybářství (tedy majitele rybníka) a dalších pomocníků zachráněn a opraven ještě v létě.
Kam se poděli neprodaní vánoční kapři?
Ryby z podzimních výlovů se prodávají až do výlovů jarních ( březen-duben). Proto i s prodejem ryb a s jejich rozvozem do obchodů po širším okolí ( od Kééérkonoškých vééršků až do Prahy) jezdí rybáři z Kopidlna. Vozí je také do Zpracovny ryb v Chlumci a odtud si je v podobě chlazených a uzených produktů mohou zákazníci koupit v mnoha obchodních systémech. Kdo nejraději rybu živou, kterou si sám připravuje, ten může navštívit každý pátek a sobotu dle prodejních hodin například sádky v obci Střehom u Sobotky, což je skoro v srdci Českého ráje …
Autor: Ing. Ladislav Vacek (Chlumec nad Cidlinou)
