Palmový olej není ve dvorské zoo žádoucí

zoodk_pripravna_krmiva_pro_zvirata_simona_jirickova-2 Dvůr Králové nad  Labem  – Dvorská zoo se dnes připojila  ke Dni bez palmového oleje, který vyhlásila Koalice proti palmovému oleji na 1. února 2017.  Akce měla  oslovit spotřebitele i výrobce, aby ustoupili od spotřeby a používání této suroviny, kvůli níž jsou ve velkém ničeny deštné pralesy. V ZOO Dvůr Králové se už více než tři roky  palmový olej nepoužívá ve stravovacích službách pro návštěvníky a od začátku roku 2017 se ho jako v jedné z prvních zoo podařilo vyřadit i z krmiv pro zvířata.

„V ZOO Dvůr Králové máme Den bez palmového oleje 365 dní v roce,“ říká Igor Mašín, majitel zoodk_orangutanka_tessa_simona_jirickova firmy GASTRO ZOO, která má stravovací služby v dvorské zoo na starosti. „V našem provozu  připravujeme kompletní potravu  bez palmového oleje  už od roku 2013. Od roku 2016 se nám pak podařilo přesvědčit například  i dodavatele  zmrzliny nebo sušenek, jejichž produkty v zoo prodáváme, aby palmový olej ve své výrobě nahradili jinou alternativou,“ popisuje Igor Mašín.  Výrobky  s  palmovým olejem tak ve dvorské zoo nenajdete ani v automatech na cukrovinky.

zoodk_pripravna_krmiva_pro_zvirata_simona_jirickova-3 Intenzivní pěstování palmy olejné, z jejíchž plodů se palmový olej vyrábí, je v současné době jednou z hlavních příčin kácení deštných pralesů v tropických oblastech Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Úbytek tohoto biotopu s sebou nese vážné environmentální hrozby – masivní vymírání živočišných i rostlinných druhů, znečištění prostředí, narušení místního klimatu a s ním spojené riziko ničivých povodní a eroze půdy nebo každoroční mohutné požáry vznikající zejména při vypalování lesů a rašelinišť. S ničením deštných lesů úzce souvisí i problém globálních klimatických změn. Nebezpečné jsou rovněž sociální dopady. Prales je domovem mnoha menších etnik a kmenů. Zabírání stále větší plochy vede k mnohdy násilnému vytlačování původních obyvatel z jejich domovů, vykořisťování, ničení kultury a někdy i k zániku celého kmene.

Palmový olej je dnes součástí téměř poloviny všech potravinářský výrobku od margarínů a pokrmových tuků, přes instantní pokrmy až po výživu pro kojence. Spotřebitelé se mu však nevyhnou ani v drogistických či kosmetických produktech, farmaceutikách nebo krmivech pro zvířata. Z palmového oleje se vyrábí i biopaliva nebo průmyslová maziva.

(red)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *