Vůně zdravé jablečné šťávy a pravidla radimské moštovny

titulka JIČÍNSKO   / Radim  –   Fronta na jablečný mošt u hasičské zbrojnice v Radimi  na  Jičínsku má  letos svá koronavirová pravidla: „Maximálně šest osob u moštovny“.   Zákazníci jsou ukáznění,  na svou „jablečnou“ chvíli  trpělivě  čekají  v  autech.  Šanci zužitkovat přebytky ovoce tam  drobní pěstitelé  mají  ještě  v sobotu  24. října,  opět  zhruba od  8 hodin ráno.  Linka ale většinou začne  úrodu  „chroupat“  a  lisovat  dřív,  zájem je velký nejen ze  sousedního Jičína, ale i ze vzdálenějšího  okolí, třeba od  Jilemnice. Vykupují i padaná jablka.   „Větší množství  se  po dohodě  snažíme zpracovávat až  odpoledne, abychom nezdržovali  frontu,“ říká  Jaromír Šimek  za  radimské zahrádkáře  u moštovny,  kterou tvoří  skříň  z  Avie.   Dodává, že na litr a půl moštu je zapotřebí přibližně  jedno kilo ovoce.  Zpracovatelské ceny  počítají  za litr vylisované šťávy.   V  Radimi  moštují  letos už 35 sezónu, současné místo s „moštovnou na kolečkách“ slouží dvaadvacet let.

(vaw)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *