TURNOV / Český ráj – Město Turnov pořádá druhý ročník Dne zdraví, který se letos zaměřuje na zdravé stravování. Uskuteční se v úterý 10. října a představí, jak zdravě jíst a pít. Celý program, který je zdarma, připravuje město Turnov v rámci projektu Zdravého města Turnova a MA21. „Program je určený široké veřejnosti, ale určité aktivity jsou zaměřené pro potřeby jednotlivých cílových skupin. Pro děti a mládež je dopoledne připravena v prostorách školní kuchyňky na Základní škole Skálova ukázka výroby zdravých pokrmů a nápojů, která je spojená i s ochutnávkami. Odpoledne se děti, mládež a zájemci z řad veřejnosti mohu zúčastnit praktického workshopu o přípravě zdravých pokrmů. Připravilo ho Informační centrum mládeže, které ho nazvalo „Co si uvaříš, to si sníš“ a uskuteční se v cvičné kuchyni základní školy Skálova. Rodiny s dětmi ocení besedu pro zdravý start dne, ve kterém se budou probírat snídaně a svačiny s nutriční specialistkou Pavlou Kalousovou v Centru pro rodinu Náruč. Pro seniory a veřejnost se koná přednáška s doktorem Tomáškem v přízemí Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy ve Zborovské ulici s názvem Zdravý životní styl,“ popisuje Petra Houšková, místostarostka města Turnova.
Po celý den se můžete zastavit také u partnerů Dne zdraví, kteří připravili zajímavou nabídku svých služeb. K programu se připojila Pekárna U Tvarůžků, která svou ochutnávkou zve na Den s kváskovým chlebem. V Nádražní ulici bude program Zdravé výživy Mája, který počítá s představením širokého sortimentu včetně potravin pro skupiny osob se specifickými potřebami, kterými jsou například osoby s diabetes. V Turnově II., ale i v blízkosti centra města se k turnovskému Dni zdraví připojily také lékárny s nabídkou informací o prevenci zdraví a s představením různých zdravotnických pomůcek.
„Po celý den se uskuteční anketní šetření, které si pro děti, mládež a širokou veřejnost při-pravili členové Parlamentu mládeže Města Turnova. Na území města Turnova můžete tak být osloveni pro potřeby výzkumu pro zjištění podpory zavedení pestřejšího jídelníčku ve školních zařízeních,“ dodáví P. Houšková.
(red)